امروزه استفاده از نمای شیشه‏ وسیع، شفاف و مدرن در ساختمان‏ های صنعتی و مجتمع‏ های اداری بسیار رایج شده است. با این وجود، به کاربردن این گونه نماها تنها در صورت امکان صرفه‏ جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه‏ ها، و نیز داشتن عملکرد تهویه مطبوع و کمک به تامین انرژی توجیه‏ پذیر خواهد بود. به همین دلیل است که صنایع ساخت شیشه بر توسعه و ارتقای پنجره ‏ها و نماهای چند منظوره متمرکز شده و البته، در حوزه نما شیشه به نوآوری‏ های نویدبخش بسیاری نیز دست یافته است.

امروزه معماران و مهندسان در حوزه کاری خود با چالش‏ های عمده‏ ای رو به‏ رو هستند؛ در معماری مدرن تقاضا برای استفاده از نمای شیشه‏ ‏ای که باعث روشن‏ تر شدن فضای داخلی شده و به ساختمان ظاهری تحسین‏ برانگیز می‏ بخشد روز به روز در حال افزایش است. بر اساس پیش‏ بینی‏ های صورت گرفته، ۱٫۳۳ بیلیون متر مربع نمای جدید تا سال ۲۰۲۱ طراحی و اجرا خواهد شد. این مقدار تقریبا با مساحت شهر لندن برابر است!

نمای شیشه ای و تهویه هوشمند و پایدار

هر چند در این میان یک مسئله وجود دارد: برای تامین دمای مناسب و مطبوع در چنین بنایی که داخل محفظه‏ ای شیشه ‏ای قرار گرفته است، به خصوص در ماه‏ های گرم تابستان، انرژی بسیار زیادی مورد نیاز خواهد بود. دستگاه‏ های تهویه مطبوع با مصرف انرژی بسیار زیاد، بخش عمده‏ای از مقدار ۴۰ درصدی کربنی که در کشورهای صنعتی و در فرآیند ساخت بنا منتشر می‏شود را به خود اختصاص می‏ دهند.

بنابراین باید در هنگام استفاده از این مصالح ساختمانی، تمهیدات لازم برای نصب تجهیزاتی که هم سایه لازم را به وجود آورند و هم تهویه مطبوع بنا را تامین کنند اندیشیده شود. با اعمال محدودیت‏ های سخت ‏تر در میزان انتشار کربن و در راستای اهداف مربوط به حفاظت از محیط زیست، این موضوع نیز از اهمیت بیشتری برخوردار می‏شود.

به عنوان مثال کشورهای عضو اتحادیه اروپا به این توافق رسیده‏ اند که از سال ۲۰۲۰ هر گونه انرژی مورد نیاز ساختمان‏ های جدید برای گرمایش، تامین آب گرم، تهویه و تهویه مطبوع باید نزدیک به صفر باشد. همچنین انرژی‏ هایی که علاوه بر موارد ذکر شده مورد نیاز خواهند بود باید تنها با امکانات موجود در ساختمان تامین گردد. این دقیقا همان نقطه‏ ایست که نماهای چندمنظوره به کمک ما می‏آیند!

معمار برجسته آلمانی، استفان بهنیش در این باره می‏گوید:

“حتی در زمان‏های گذشته هم بسیاری از عناصر و المان‏ها در انجام بخشی از عملکردهای مربوط به نمای ساختمان مانند کنترل شرایط مختلف و محافظت در برابر نور خورشید مشارکت داشتند. مسلما در آینده نیز شاهد اضافه شدن عملکردهای جدیدی به این حوزه خواهیم بود.”

او در ادامه به عناصری مانند المان‏ های روشنایی،نمای شیشه‏، مبدل‏های حرارتی برای تولید انرژی خورشیدی و نیز اجزای مربوط به تهویه مطبوع مکانیکی و هوادهی ساختمان اشاره می‏کند.

در حال حاضر (مترجم: سال ۲۰۱۶) چنین سیستم‏ هایی هنوز استانداردسازی و مرسوم نشده‏ اند و به عناصر نمای شیشه‏ به شکل اجزایی جدا از یکدیگر که هر کدام توسط یک تولیدکننده متفاوت و با یک هدف خاص طراحی و اجرا شده‏ اند نگاه می‏شود. به همین دلیل است که برنامه‏ ریزان باید زمان زیادی را برای ترکیب و ایجاد هماهنگی بین این عناصر مجزا از یکدیگر صرف کنند. هر چند این شرایط به زودی تغییر خواهد کرد؛ چرا که هم اهالی صنعت و هم محققان به فقدان این موضوع پی برده و بیش از پیش بر روی توسعه راه‏ حل ‏های یکپارچه تمرکز نموده‏ اند.

 

پیشنهاد می شود برای اطلاعات بیشتر به مقاله ی ” تهویه با شیشه های control ” مراجعه فرمایید.