یکی از گرانترین آیتم های ساختمان شما پوسته نما است. اما در کلان پروژه ها تغییرات اندک در قیمت نیز به دلیل حجم بالا با اهمیت میشوند و مهندسی ارزش برای تعیین بهینه ترین گزینه در این میان قطعا ضروری به نظر میرسد. شاید یکی از مهمترین سوال های مدیر هر مگا پروژه های انتخاب سیستم صحیح پوسته نما است. کرتین وال ها را می توان به عنوان دیوارهای غیر سازه ای که از جلو ساختمان بصورت یکپارچه رد میشوند تعریف کرد. کرتین وال های رایج در ایران عمدتا سازه الحاقی فلزی یا آلومینیومی هستند  که با نظر معمار پروژه با پنل های شیشه ای، سنگ نازک، سرامیک یا کامپوزیت پوشش می شوند و از پشت به سازه ساختمان متصل هستند. به طور کلی دو دسته عمده کرتین وال وجود دارد: کرتین وال یونیتایز ( unitized ) شده و سیستم های استیک ( stick ). نکته مهم این است که چگونه می توان سیستم کرتین وال مناسب را برای ساختمان انتخاب کرد؟

1

سیستم های کرتین وال یونیتایز ( unitized ) شده از یونیت های شیشه ای بزرگ تشکیل شده اند که در داخل کارخانه ساخته و اجرا می شوند و سپس به محل احداث پروژه ارسال می گردند. پس از دریافت در محل پروژه می توان این یونیت ها را با کمک لنگرهایی (anchors) که به ساختمان متصل هستند نصب و برپا کرد. کیفیت بالای ناشی از حداقل میزان تلورانس ساخت در یک محیط کنترل شده از نظر آب و هوایی، تنها یکی از مشخصه های بارز این نوع از سیستم به شمار می رود. از آن جایی که در این گروه، هیچ گونه شیشه کاری در محل احداث پروژه صورت نمی گیرد، یکی دیگر از مزایای قابل توجه استفاده از سیستم یونیتایز شده سرعت نصب و اجرای بالای آن است. این سیستم را می توان در یک سوم زمانی که برای سیستم استیک مورد نیاز است ( به شرطا و شروطها البته) اجرا نمود. علاوه بر این، سیستم کرتین وال یونیتایز شده برای نمونه هایی که در ادامه ذکر می شود بسیار مناسب خواهد بود:

  • پروژه هایی که در طراحی آن ها تعداد زیادی ماژول یکسان و تکرار شونده وجود دارد
  • ساخت و سازهایی که در آن ها هزینه نیروی کار در محل احداث پروژه بالاست (با انتقال کار مورد نیاز به نیروی کار داخل کارخانه و در نتیجه مقرون به صرفه تر کردن این فرآیند)
  • در جایی که عملکرد و کارایی بسیار بالا مورد نیاز است (برای بارهای ناشی از باد، محافظت در برابر رطوبت یا هوا، مقاومت در برابر لرزه یا انفجار)
  • برای سازه های مرتفع، و به طور عمده در پروژه هایی که بهینه سازی پنل ها به لحاظ ملاحظات اجرایی، شرایط خاص اقلیمی، ملاحظات انرژی و … اهمیت بالایی دارد.

نمای یونیتایز برج جام خلیج فارس (ملت)

نمای کرتین وال یونیتایز

نمای یونیتایز برج ملت منطقه ۲۲

ویدئویی از مراحل اجرای نمای یونیتایز

اما و اگری که در بالا آوردم از جنس نوع نگاه ما در ایران به مهندسی است. لازمه صرفه جویی زمانی در سیستم یونیتایز مهندسی دقیق و نه فقط در بحث نما بلکه در همه جزئیات مرتبط و متصل اعم از فصل مشترک با سقف ها، سقف کاذب ها، متریال های جانبی، دیوار های داخلی و … است. در این سیستم امکان تغیرات بعدی وجود ندارد و بایستی همه تصمیم ها در روز اول و پیش از شروع گرفته و نهایی گردد و لذا شروع عملیات ساخت منوط به بستن کامل پکیج مهندس میباشد.

موضوع دوم پیشبینی قعات و انکر های اتصال در سازه حین ساخت اسکلت است که لزوم حضور مشاور نما از پیش از شروع اسکلت در چنین سازه هایی را دو چندان میکند. اگر این قطعات به موقع و حین بتن ریزی نصب نگردند هم تفاوت هزینه سیستم یونیتایز با استیک سر به فلک خواهد کشید (تا دو برابر) و هم صرفه جویی زمانی در کار نخواهد بود.

دیتیل براکت یونیتایز

اگر پروژه شما با اغلب معیارهای ذکر شده برای یک سیستم یونیتایز شده همخوانی ندارد، یا کماکان تصور میکنید هزینه کردن برای مهندسی یکپارچه پول دور ریختن است و بهتر است در محل پروژه مسائل را ببندید و تصمیم گیری محلی کنید گزینه دیگری که پیش روی شماست استفاده از سیستم ساخت استیک است.

اجزا سیستم کرتین وال استیک

قسمت عمده ای از کرتین وال های کم ارتفاع تا متوسط و بعضا حتی خیلی بلند به این طریق نصب و اجرا می شوند. در این روش، قطعات طویل آلومینیومی (که به آن ها استیک گفته می شوند) به صورت عمودی و افقی بین طبقات، و بین بخش های عمودی جا گذاری می شوند تا بتوانند در مقابل بار ناشی از شیشه مقاومت کرده و این فشار را به سازه پشتی منتقل کنند. اغلب فعالیت های مربوط به ساخت و نصب شیشه یک سیستم استیک در محل احداث پروژه انجام می شود. یکی از مزایای سیستم های استیک آن است که برای نماهایی که به حجم کمتر و شرایط اجرای پیچیده تر و زیادتری نیازمند هستند از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر خواهد بود. زمان لازم برای اجرای این نوع از سیستم ها، برای انتقال مصالح ساخته شده به محل احداث پروژه اغلب بسیار کوتاه تر است و به تدارکات و آماده سازی مقدماتی کمتری نیاز خواهد داشت. دقت داشته باشید که این کوتاهی زمان در مقایسه با یک سیستم یونیتایز شده سنجیده می شود که در آن ممکن است به شش ماه تا یک سال زمان برای انجام این فرآیند نیاز باشد. اگر چه، در مقابل، نصب و اجرا در محل پروژه بیشتر طول خواهد کشید. علاوه بر این به مقادیر قابل ملاحظه ای فضا برای نصب و انبار کردن مصالح در سایت نیاز خواهد بود که می تواند به نوبه خود در بسیاری از شهرهای پر ترافیک با فضای تنگ و کوچک مکان اجرای پروژه های ساختمانی یک معضل محسوب گردد.

به طور خلاصه چنان چه پوسته نمای پروژه طراحی ساده ای دارد و یا همان طور که ذکر شد ماژول های تکرار شونده در طراحی کرتین وال وجود دارد، انتخاب سیستم نمای یونیتایز به دلیل کیفت بالای ساخت و سرعت اجرا در مقابل افزایش اندک هزینه ها، انتخاب معقولی برای پروژه شما خواهد بود. نکته حائز اهمیت در انتخاب سیستم یونیتایز، پیش بینی انکر ها در سقف،  دانش مهندسی نما در پروسه طراحی یونیت ها، اتصالات، زیرسازی و بهینه سازی مدول بندی است.

البته راهکارهای میانی نیز وجود دارند مانند لارج پنل یونیتایز ها که در انها میتوان یک دیوار را شامل گچ برگ و دیوار داخلی تا پوسته خارجی بصورت یکپارچه و یونیتایز ولی بدون استفاده از پروفیل های رایج و گرانقیمت یونیتایز نصب نمود.

یونیت نما پس از نصب ورق کامپوزیت در برج یاس- آلومینیوم شیشه تهران

مثلا در بالا عکسی از یک یونیت لارج پنل میبینید که روی زمین تولید و نصب و آب بندی شده و سپس بر روی براکت های از پیش نصب شده روی سازه برج یاس هنگ میگردد. در این سیستم کلیه مادولها سایزهای برابر داشته و حجم عمده پوسته سالید با دو یونیت تیپ تولید و نصب میگردد. سپس ورق کامپوزیت های میانی برداشت و اتصال میان یونیت ها برقرار میگردد تا خطاهای ممکن در چنین برج بلندی اینچنین کنترل گردد.

 

کرتین وال یونیتایز برج های گلستان

unitized facade Golestan

در پروژه هایی با طراحی پیچیده و غیر مدولار و یا در صورتی که اسناد معماری پروژه به لحاظ مهندسی و تدقیق جزئیات اجرایی توسط مشاور تخصصی پوسته نما  تکمیل نشده و وابسته به طراحی مرحله به مرحله جزئیات حین پروسه اجرا باشند، سیستم استیک گزینه مناسب تری خواهد بود چرا که در این روش میتوان بعد از اتمام هر مرحله جزئیات اجرایی مراحل بعد طراحی و اسناد فنی آن آماده گردند. گرچه به لحاظ مهندسی چنین پروسه ای غیر حرفه ای محسوب می شود و در هر سیستم ساخت و با هر متریالی لزوم پیش مهندسی و مهندسی دقیق اسناد توسط مشاور تخصصی الزامی است. گاها هزینه های پیش بینی نشده ناشی از دوباره کاری ها، عدم وجود برنامه راهبردی دقیق و یا طراحی غیر بهینه در سیستم های غیر پیش ساخته به مراتب سنگین تر از هزینه های پیش ساخته سازی و مهندسی تخصصی پوسته های نما خواهد بود.

 

جزئیات نمای یونیتایز -Unitized Facade details :

در شکل زیر میتوانید نیم لامل های نمای یونیتایز را به همراه اسپیگت- کانجای، لاستیک ها و سایر ملحقات مشاهده بفرمایید:

جزئیات کرتین وال unitized

 

 

تست نمای یونیتایز

قطعا یکی از نگرانی های کارفرمایان از پوسته نما خطر نفوذ آب و صدای باد به داخل ساختمان به خصوص در کلان پروژه ها میباشد. در این راستا آلومینیوم شیشه تهران به عنوان مشاور تخصصی نما مجموعه ای از خدمات را جهت تست آب بندی و تست هوا بندی نما و کرتین وال طراحی کرده که میتواند اطمینان خاطر مورد نیاز کارفرما جهت تایید اجرای یک نما و سپس تحویل گیری کرتین وال از پیمانکار را تامین نماید. در ویدئو زیر فیلم تست نمای یونیتایز برج جام خلیج فارس را مشاهده میفرمایید.

یونیت های ویژه

یکی از چالش های نمای یونیتایز اجرای کنج یا بخش هیا خاص نما است. این بخش از نما معمولا مهندسی و زحمت اجرایی بیشتری طلب میکند و باید ملاحظات خاصی را برای تولید و حمل و نصب یونیت پیشبینی نمود.
یونیت کنج برج ملت
اگر کلان پروژه ای دارید و در این دوراهی هستید پیشنهاد میکنیم تماسی با آلومینیوم شیشه تهران اولین مشاور تخصصی نما کشور بگیرید. همانطور که تا امروز به بیش از سی پروژه کشور کمک کرده ایم تا با کمترین هزینه بهترین کیفیت را در پوسته ساختمان خود در مناسبترین زمان ممکن دریافت کنند باعث افتخار ما خواهد بود تا در خدمت شما نیز باشیم.