معرفی کلان پروژه برج یاس

کلان پروژه برج یاس متشکل از دو برج اصلی واقع در میدان جانباز مشهد یکی از بلندترین و مطرح‌ترین برج‌های تجاری و اداری در این شهر می‌باشد. این برج با ارتفاعی بالغ بر ۱۱۰ متر به عنوان نمادی از مهندسی و دقت در مشهد به شمار می‌رود. توجه ویژه به موقعیت مکانی این برج و قرار گیری آن در یکی از بهترین نقاط شهر باعث شده تا از تمامی مناطق شهر این برج زیبا نمایان و قابل روئیت باشد. اهمیت نما در چنین ساختمان‌هایی که خود نمادی از قدرت و دقت مهندسی هستند بسیار زیاد میباشد؛ به گونه‌ای که تنها شرکت‌های محدودی توان اجرا و مشاوره تخصصی در این پروژه‌ها را دارا میباشند.

بررسی سیستم‌های مختلف اجرای نما و مقایسه آنها به همراه آنالیزهای مهندسی و بررسی‌های مختلف زیبایی‌شناسی، جز خدمات مهندسی مجموعه آلومینیوم شیشه تهران بوده که با توجه به ارتفاع پروژه و اهمیت فشارهای ناشی از جریان‌های طبیعی (باد) و آنالیزهای مقاومتی در برابر زلزله این پروژه در واحدهای مختلف این مجموعه از قبیل سازه، شبیه سازی مهندسی، تخقیق و توسعه، فنی و مهندسی مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن در طراحی مهندسی تاثیرگذار بوده است.

چالش‌های مهندسی نما در کلان پروژه یاس

چالش اصلی در این پروژه تعریف خط بحران برای پروژه بود. میزان خطاهای ساخت و اجرا در پروژه یاس به نسبت پروژه مارین به میزان قابل توجهی کمتر بود. به دلیل ابعاد بزرگ پروژه و معماری خاص آن که تمامی خطوط عمودی و افقی نما با یکدیگر پیوستگی و ارتباط داشتند و همچنین ارتباط حجمی و بصری دو برج اصلی این پروژه، طراحی خطوط بحران را به کار پیچیده و دقیقی تبدیل کرده بود.

از طرفی، حجم عمده‌ای از دو برج دوقلوی اصلی این پروژه بخش‌های متقارن با یکدیگر داشتند. میزان خطاهای هریک از برج‌ها به تنهایی در محدوده قابل قبولی قرار داشت اما اختلاف میان دو برج اختلاف بزرگی محسوب می‌شد. با این‌ حال طراحی خطوط بحران به گونه‌ای انجام شد که خطای میان این دو برج را پوشش دهد. به صورتی که تقارن دو برج به ۱۰۰ درصد رسید و این مهم باعث شد تا با کاهش چشمگیر تنوع تیپ قطعات در کل برج امکان پیش ساخته سازی قطعات نما به صورت انبوه فراهم گردد.

نما کامپوزیت و کرتین‌وال

پروپوزال ارسالی شرکت آلومینیوم شیشه بر پایه لارج پنل‌های کاملا پیش ساخته تهیه شد. ترکیب کرتین‌‌وال با زیرسازی و فینیشینگ ورق، دیوارهای داخلی، تمهیدات تاسیساتی و نورپردازی منتهی به طراحی یک یونیت ارزشمند و منحصر به فرد گردید. با وجود اینکه این پیشنهاد اجرایی نشد اما طرح نهایی نیز پیش ساخته سازی قابل توجهی داشت به صورتی که کمتر پروژه‌ای در این سطح را در کشور می‌توان یافت که این حجم پیش ساخته سازی در آن لحاظ شده باشد.

زیرسازی پیش ساخته ورق کامپوزیت پنل برج یاس- آلومینیوم شیشه تهران

نمای این پروژه متشکل از ورق کامپوزیت و کرتین‌وال می‌باشد. یونیت‌های زیرسازی ورق در این پروژه به صورت تیپ و یکسان طراحی شده‌اند. یونیت ورق‌ها با ابعاد ۲*۲*۰/۵ متر و وزن حدودی ۱۸۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم با فرمی پیچیده و به صورت پیش ساخته به روی نما منتقل و نصب شده‌اند.

یونیت نما در برج یاس- آلومینیوم شیشه تهران

بخش کرتین‌وال نیز که در واقع نوعی پنجره محسوب می‌گردد، به صورت پیش ساخته طراحی و نصب شد. طراحی به گونه‌ای صورت پذیرفت که نقاط قوت پنجره و کرتین‌‌وال را تواما داشته باشد. این دیتیل پیش از نصب توسط آلومینیوم شیشه طراحی و از حیث رفتار در مقابل زلزله تست و تایید گردید.

کرتین‌وال پروژه یاس- آلومینیوم شیشه تهران

سایر وظایف مشاور نما

هر چند ورود ما به این پروژه از نظر زمانبندی دیر بود ولی ماقبل تصمیم‌گیری‌های مهم پروژه اتفاق افتاد؛ این امر باعث شد که ما بتوانیم در موضوعات مرتبط با بدنه نما و موثر روی فینیشینگ نهایی ورود، بررسی و اظهار نظر کنیم و به این ترتیب جلوی خطاها را از نقطه شروع بگیریم و تاثیرگذارتر باشیم. به عنوان مثال، در بخش‌های باقیمانده در اجرای دال، تراز ارتفاعی دادیم تا خطاهای اجرای دال را کنترل کنیم. همچنین، طراحی و نظارت اجرای والپست‌های پیرامونی را به عهده گرفتیم تا علاوه بر محاسبه دقیق بارهای وارده و انتخاب مقطع بهینه، با رواداری مجاز در مکان‌های مورد نیاز برای زیرسازی نما اجرا شود. این امر سبب شد عملیات اجرایی با دقت بالا صورت پذیرد و این امکان را فراهم آورد که والپست‌ها با اتصالات نمای کرتین‌وال و کامپوزیت همگام شود و هزینه‌های طراحی دوباره، تامین متریال، نیروی انسانی و زمان لازم برای اجرای دیتیل‌های دیگر به پروژه تحمیل نگردد.

به طور خلاصه تیم مهندسی آلومینیوم شیشه توانست اثرگذاری خود را در موارد متعدد از جمله موارد ذیل در این پروژه به ثمر برساند:

  • طراحی بهینه خطوط بحران
  • پیش ساخته سازی نما
  • کاهش چشمگیر تیپ‌های دیتیل‌های اجرایی
  • بهینه سازی دیتیل‌های سخت و پیچیده به دیتیل‌های ساده‌تر، سبک‌تر و کم هزینه‌تر
  • تصحیح اشکالات یا کمبود‌های دیتیل‌ها (به عنوان مثال در طرح اصلی برای اجرای دودبند هیچگونه تمهیدی دیده نشده بود.)
  • ارائه پیشنهادات برای نورپردازی نما و سیستم دور کردن پرندگان

لازم به ذکر است که همه این موارد با طراحی یک دیتیل مناسب به صورت یکپارچه مورد توجه قرار گرفت.